شاید هر روز با انواعی از کیسه های زباله مواجه شویم که رنگ بندی متفاوتی نیز دارند ولی بیاید ببینم تاریخچه کیسه زباله از کی شروع شده و چه تغییراتی در زندگی روزمره بشریت ایجاد کرده است. قبل از اینکه کیسه زباله اختراع شود، زباله ها در همه جا رها می شدند، بوی نامطبوعی در مناطق مختلف ایجاد شده بود و شیره های جاری شده خود عامل بروز بیماری های متعددی گشته بود. اما با اختراع این محصول شگفت انگیز تحولات زیادی در مدیریت و دفع زباله صورت گرفت و امکان انتقال زباله ها به خارج از مناطق مسکونی را فراهم نمود.
با اینکه بسیاری از طرفداران محیط زیست مخالف مصرف این محصول هستند، اما نمی توان فواید بی شمار آن را نیز نادیده گرفت. در آمریکایی شمالی قبل از اختراع کیسه زباله، اغلب افراد سطل حاوی زباله را در محل زندگی خود مدفون می کردند تا آن را با محتویاتش می سوزاندند یا اینکه در شهر رها می کردند که باعث می شود تا گربه ها و حیوانات دیگر آن را پخش کنند.
بعضی ها نیز زباله های شان را در رودخانه و آب های اطراف رها می ساختند که سبب شده بود تا آب شرب ساکنین آن منطقه آلوده شود. در سال 1834 ایالت ویرجینیا برای نابودی زباله ها از کرکس ها کمک گرفت چون این پرنده ها زباله ها را می خوردند. با انباشت زباله ها در شهر هجوم موش ها و سوسک ها به منازل و شهر افزایش یافت.
در سال 1885 در نیویورک اولین دستگاه زباله سوز ساخته شد و تا سال 1908 آمریکا 180 تا از این دستگاه را تولید کرد.
با وجود این دستگاه ها مردم خیلی بهداشت را جدی نمی گرفتند، طوری که در دهه های 1870 تا 1900 بیماری های همه گیر مانند وبا و تب زرد بسیاری را از بین برد و به تبع این بیماری ها سرانجام کشورها سازمان های بهداشتی را تاسیس کردند.
در سال های پس از این تولید، کم کم مدیران شهری به فکر پاکسازی شهرها و یافتن راه هایی برای دفع زباله افتادند و به تدریج کل مردم در این امر دخیل شدند.
در سال ۱۹۰۲ ، یک بررسی MIT از ۱۶۱ شهر نشان داد که ۷۹٪ از آنها جمع آوری منظم زباله ها را ارائه می دهند.
در دهه ۱۹۲۰ ، شهرهای پر رونق و بزرگ باعث افزایش فزاینده هزینه های جمع آوری و دفع زباله شد. دولت های محلی با جلوگیری از توسعه یک سیستم جامع مدیریت پسماند ، با انعقاد قراردادهایی با زیرمجموعه خدمات جمع آوری زباله ، به دنبال راه حل بودند.
در سال ۱۹۳۵ ، جنرال الکتریک تولید و بازاریابی دستگاه دفع زباله را آغاز کرد ، تحولی که شیوه های مدرن تری برای مدیریت زباله را سبب شد.
بعد از این تحولات دو مرحله برای دفع زباله ایجاد شد که دین صورت بود:
در مرحله اول دفع زباله در قرن 19 و ابتدای قرم 20، راه های دفع زباله جهت ارتقای سلامت عمومی و از بین بردن آلایندگی های محیطی گسترش یافتند.
در مرحله دوم بیشتر روی مساله پاکسازی محیط متمرکز بودند، البته با پیشرفت در تولید وسایل زندگی مانند تلوزیون و یخچال و …… نوع دیگری از زباله ها تولید شدند که راه کارهای مرسوم دفع زباله جوابگوی این زباله ها نبودند.
خود دستگاه های زباله سوزی هم منشا مشکلات دیگری شده بود، دود سمی حاصل از سوزاندن زباله ها آلودگی دیگری را سبب شده بود. برای همین شهرداری ها به مرور سوزاندن زباله را ممنوع کردند.
روش جمع اوری زباله به این صورت بود که اهالی زباله ها را در سطل های فلزی می ریختند و کارگران شهرداری هفته ای یکبار آن ها را حمع آوری می کردند. طی این یک هفته که زباله ها در سطل ها می مانند بوی نامطبوعی در شهر پر می شد.
برخی نیز زباله ها را در کیسه های کاغذی می ریختند که کاغذها خیس می شدند و پاره پاره و زباله ها در همه جا پراکنده می شدند
به خاطر همین مشکلات بود که در سال ۱۹۵۰ ، هری واسیلیک و لری هانسن كیسه زباله را اختراع كردند.
واسیلیک در طی کار در آشپزخانه کیسه ای را ایجاد کرد که از پلی اتیلن کشسان و ضدآب ساخته شده بود.
فرایند تولید کیسه اینطور بود که از طریق اکستروژن (گرم کردن و تحت فشار قراردادن گلوله ها برای شکل پذیر شدن) گلوله های زرینی کوچک را به کیسه های پلاستیکی تبدیل کرد.
رنگ اولین کیسه های زباله سبز بود و بیشتر برای مصارف خانگی و تجاری تولید شده بودند و در محیط تجزیه پذیر نبودند.
اولین خریدار عمده کیسه زباله بیمارستان وینینگ بود که برای پیشگیری از شیوع فلج اطفال این خرید را انجام داد.
بعدها شرکت Union Carbide ایده تولید کیسه زباله را خریداری کرد و در دهه 1960 اولین کیسه زباله خانگی را با عنوان Glad trash bag تولید کرد.
با گسترش علم و دانش دانشمندان به فکر تولید کیسه زباله ای افتادند که در محیط تجزیه شود. در سال 1971 جیمز گیلت شیمیدان دانشگاه تورنتو ماده ای پلاستیکی تولید کرد که وقتی زیر نور آفتاب گذاشته می شد به راحتی تجزیه می شد.
در چندسال اخیر کیسه زباله های تجزیه پذیر و دوستدار محیط زیست تولید شده اند. اختراع کیسه زباله تغییرات زیادی در زندگی انسان پدید آورد و زباله و بوی نامطبوع آن را از شهرها و معابر برطرف نمود.
پس کیسه زباله را به چشم یک محصول مخرب برای محیط زیست قلمداد نکنید بلکه نعمتی برای زندگی سالم و ایمن به شمار می رود.
منبع:plasticplace.com